10 Cele mai rare animale din lume

Unele animale pe cale de dispariție iar altele, datorită intervenției umane, incă mai trăiesc din captivitate, dar numărul lor este limitat. Iata, 10 cele mai rare animale din lume

10.  Paunul Alb

paun

Are culoarea penajului alb mat, fond pe care se observa desenele de la păunul albastru, respectiv cercuri marginale de nuanță alb strălucitor. Restul coloritului este asemănător cu păunul albastru. Rezistența organismului acestei varietați este mult mai scăzută la intemperii. Nu este albinos, ci este o rasa pură deoarece are ochii maro.

9. Lupul Rosu

lup

Numarul de lupi roșii aflați în libertate este foarte mic, iar prin creșterea lor în rezervații se încearcă salvarea speciei și creșterea numărului. Această încercare este destul de dificilă pentru că lupii roșii au nevoie de un spațiu mare, cuprins între 10 – 100 km pătrați, pentru a trăi și vâna.

In afară de vânatul pentru blana lupilor roșii, un alt motiv pentru care numărul lor a scăzut este acela că o mare parte din ei se împerechează cu coioți; astfel, trăsăturile specifice rasei se diminuează treptat.

Populatia de lupi roșii existentă în prezent se reduce la 300 de exemplare în captivitate și alte căteva sute în libertate.

8.  Veverița albă

veverita alba

 Potrivit statisticilor, specia este foarte rară, în lume fiind sub 10.000 de mii de astfel de exemplare. Există aproximativ 5 milioane de veveriţe gri, dar numai una la un milion este afectată de leucism – condiţie diferită data de albinism (pielea este lipsită de pigment), iar ochii capată culoare roşie dar nu este afectată vederea.

Una dintre acestea face furori într-un parc din Anglia, unde vizitatorii vin zilnic pentru a-i aduce mâncare și pentru a o fotografia sau filma.

7. Rinocerul de Sumatra

rinocer

Rinocerul de Sumatra e pe punctul de a dispărea. Au rămas mai puţin de 100 de exemplare in Sabah, Malaesia. Folosind ultimele descoperiri in tehnologia reproductivă, oamenii de ştiinţă se grăbesc să găsească şi să reproducă ultimele exemplare care mai trăiesc, într-un ultim efort de a salva specia de la dispariţie pe teritoriul Malaysiei.

Principala cauză a scăderii atât de dramatice a numărului de exemplare al acestei specii de rinocer este vânătoarea în scopul recoltării cornului, considerat şi astăzi în multe țări ale Asiei drept cel mai puternic afrodisiac. Pe piața neagră din aceste țări, un kilogram de corn de rinocer de Sumatra costă nu mai puţin de 30.000 de dolari americani.

6. Calamarul gigant

calaamar gigant

Se auzea de el numai in poveștile cu pirați sau filmele SF, crezând că totul este o fantezie, deși, practic, e real! Această specie la maturitate ajunge chiar și la dimensiuni de peste 12 metrii. 

O echipă de cercetători japonezi a reușit să surprindă un calamar gigant în mediul său natural. S-au scufundat la peste 900 de metri adâncime pentru a imortaliza monstrul marin care are o lungime de aproape 8 metri.

Pentru ca animalul gigantic să nu se sperie, au folosit aparatură infraroșu, astfel că au filmat în întuneric total.

Expediția a durat 40 de zile, deoarece calamarul gigant nu este deloc ușor de găsit. Primele poze cu un exemplar de o asemenea mărime au fost realizate în anul 2006, tot de către specialiștii japonezi.

5. Okapi

okapi

Okapi sunt cele mai apropiate ale girafelor vorbind ca specie, Au o limbă lungă, de culoare neagră și dungi pe partea posterioară cu ajutorul căreia prind hrana.

Nu s-a cunoscut existenţa acestor animale până în secolul 20, iar în prezent, au fost depistate câteva exemplare în zone protejate prin lege, precum Parcul Naţional Virunga. Numărul exact al acestor animale nu este cunoscut, deoarece conflictele civile din Republica Congo fac dificil accesul în zonă.

Okapi sunt ameninţate şi de braconaj, iar carnea cestora se vinde pe tarabele pieţelor din cel mai apropiat oraş, Beni. În cazul în care vânarea okapilor va continua, este posibil ca specia să dispară în numai câţiva ani.

4. Tigrul Auriu

tigru

Și tigrul auriu face parte Este un tigru de culoare deschisă, galben-auriu acoperit de dungi albe, rezultat dintr-o genă recesivă. Dimensiunile acestui animal sunt colosale, ajung pana la greutatea de 260 kg și înălțimea de 100 cm.

Se găsesc, la momentul actual, doar în captivitate și există doar 30 de exemplare în lume, deși mai mulîi tigrii sunt purtători a acestei gene recesive.

Prima mențiune a unei întălniri cu tigrul auriu în salbaticie, a avut loc la începutul secolului 20.

3. Homarul Albastru

homarul albastru

Un specimen cu o prezenţă de unu la 2 milioane de exemplare si apare la aproximativ 1 din 30 milioane de homari capturati, fiind extrem de rar, culoarea rezultând dintr-un defect genetic care determină producerea în exces a unei proteine speciale. 

Poate  fi o piesa ideala de admirat intr-un acvariu. Daca se obtine unul, se poate manca, dar e atat de rar incat multi oameni prefera sa-l pastreze, intr-un acvariu cu conditia sa nu fie pesti agresivi care sa il atace.

2.  Delfinul Baiji

delfinul

Este unul dintre cele mai rare mamifere din lume și o victimă a creșterii economice rapide a țării asiatice. Forțat să concureze cu oamenii pentru hrană, delfinul baiji a fost condus în pragul dispariției de activitatea umană în ultimii 50 de ani.

Principala cauză a acestei situaţii este reprezentată de numeroasele diguri construite în China începând cu 1930, care au fragmentat populaţia de delfini şi au redus habitatul acestora. Ceea ce-l particularizeaza din punct de vedere fizionomic, comparativ cu celelalte specii de delfini, este botul lung, aparut ca o necesitate de adaptare la apele mâloase si intunecoase ale fluviului Yangțe, unde vederea nu poate fi folosita pentru orientare sau gasirea hranei.

1. Salamandra gigant

salamandra

Salamandrele sunt considerate a fi unele dintre cele mai vechi specii de amfibieni, venind tocmai din perioada dinozaurilor. Au fost găsite și fosile, tot în China, care au fost datate ca având o vechime ce trece de 160 de milioane de ani.

 În ciuda rarietății, pe acest ultim continent, în special în China, salamandra gigant, este considerată un aliment de lux, precum și o sursă importană de materie primă pentru medicamentele chinezești tradiționale.

2 1 vote
Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile