5 Cele mai mari Gafe din lume care te puteau imbogati

Ca să greșim este simplu, dar vestea proastă este că nu există greșeli fără consecințe. Chiar dacă sesizăm greșeala sau ne dăm seama doar peste mult timp, orice decizie de acest fel are un cost imens. In acest articol stazi vorbim despre cele mai mari gafe din istorie care puteau imbogati.

1. Google te putea imbogati

Fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, au construit o afacere de top vand in vedere profitul. Astazi valoreaza la aproape 500 de miliarde de dolari clasandu-se in topul celor mai profitabile companii. A fost fondată în ianuarie 1996, pe vremea când Page și Brin faceau doctoratul la Universitatea Stanford.

La început, browserul s-a numit „BackRub”, denumirea Google fiind aleasă ulterior. Tot mai tarziu, Google a mai achizitionat si alte companii cum ar fi, Youtube, Vimeo etc.

La doi ani după ce au fondat compania, Page și Brin au încercat s-o vândă lui George Bell, Directorul companiei Excite, exait pentru 1 milion de dolari. Bell a refuzat oferta, neștiind că va face una dintre cele mai mari gafe din istorie. Au scăzut prețul la 750.000 de dolari, Bell a refuzat în continuare tranzacția.

Dacă ar fi acceptat, astazi era unul dintre cei mai bogați oameni din lume și ar fi deținut o companie-gigant. Probabil că acum regretă amarnic decizia luata, asa cum regret si eu ca nu am luat Bitcoin.

2. Satelitul pierdut în spațiu, 1999

2. Satelitul pierdut în spațiu, 1999

În anul 1999 o echipă de ingineri de la Lockheed Martin lokid martin a folosit sistemul englez de măsurare, iar NASA pe cel metric, pentru a calcula traseul unui satelit care trebuia să orbiteze planeta Marte. Coordonatele de navigare au fost transmise greșit de la Lockheed la NASA și satelitul de 165,5 de milioane de dolari s-a pierdut în spațiu, nu l-au gasit nici pana in ziua de azi.

3. Uciderea vrabiilor din China

În 1958, liderul chinez Mao Zedong a demarat o campanie numită „Cele patru molime”, care avea drept scop eliminarea a patru dăunători: țânțarii, rozătoarele, muștele și vrăbiuțele. Ținta preferată a lui Mao erau vrăbiile de câmp, care se hrăneau cu cereale, semințe și fructe.

Ce nu știa Mao, însă, era că decizia de a ucide vrăbiile avea să fie una dintre cele mai mari gafe din istorie. La ordinul liderului chinez, cetățenii au început să împuște vrăbiile, să le spargă ouăle, să le distrugă cuiburile și să le omoare puii.

Mai mult, unii chinezi foloseau diverse mijloace pentru a le speria pe vrăbiuțe, gonindu-le din zonă. Ofensiva împotriva vrăbiilor a făcut, în doar un an, 220.000.000 de victime.

Din păcate, eliminarea păsărilor a salvat semințele și cerealele, dar a stârnit o problemă majoră. Aceleași păsări se hrăneau și cu insectele dăunătoare culturilor. În lipsa vrăbiilor, populația de insecte dăunătoare a început să crească.

Culturile au avut de suferit, iar producția de orez a scăzut dramatic. Populația de lăcuste a crescut la rândul ei, iar foametea a cuprins China. Timp de doi ani, între 1959 și 1961, China a trecut printr-o mare foamete, cunoscută drept Marea Foamete.

4. Vanzarea statului Alaska te putea imbogati

4. Vanzarea statului Alaska te putea imbogati

Statul Alaska a fost detinut de Rusi pana in 1867 cand au început negocierile cu Statele Unite ale Americii pentru vânzarea acestui stat. Prețul cerut: 7,2 milioane de dolari. La vremea când Imperiul Rus a vândut Alaska, se credea că aceste teritorii au valoare economică scăzută. Ipoteza s-a dovedit a fi total falsă, odată cu descoperirea de zăcăminte de petrol în 1968.

De atunci, zăcămintele uriașe de petrol descoperite aici au sporit valoarea Alaskăi de câteva ori. Iar descoperirile nu încetează: în 2017, SUA a descoperit aici aproximativ 1.2 miliarde de barili de petrol, cel mai mare zăcământ de pe teritoriul SUA din ultimele trei decenii.

5. Greseala de comunicare care te putea imbogati

În 1988, o greșeală de comunicare și schimbul de ture au provocat unul dintre cele mai mari dezastre din istorie. Totul s-a petrecut pe platforma de extracție a petrolului și a gazelor naturale Piper Alpha, situată în Marea Nordului. La un moment dat, Piper Alpha era cea mai importantă astfel de platformă deținută de Marea Britanie. Pe 6 iulie 1988, la ora 12:00, valva uneia dintre pompe a fost demontată pentru mentenanță.

Deoarece lucrările nu puteau fi terminate până la finalul turei, valva a fost sigilată temporar, dar nu a fost montată la loc. În timpul schimbului de ture, însă, s-a petrecut o greșeală de comunicare, iar cei care intrau în tură nu au fost anunțați că valva fusese demontată. La ora 21:55, pompa fără valvă a fost pusă în funcțiune, producând o scurgere masivă de gaze. Gazele au luat foc și au explodat în scurt timp. În urma exploziei au murit 167 de oameni, iar pagubele materiale s-au ridicat la 3,4 miliarde de dolari.

Si c-am atat, astept sa imi spune-ti voi ce gafe ati facut si v-a costat sau va putea-ti imbogati. Daca nu ati vazut episodul de ieri, il pute-ti gasi in descriere sau in cardul afisat. Like-urile voastre ma ajuta daca va placut episodul si binenteles un share ca sa ajunga si la alti.

0 0 votat
Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile