Este ultimul lucru la care vrem să ne gândim și unicul de care nu putem scăpa. Moartea este singura certitudine pe care o avem și singura finalitate pe care n-o putem controla. Oricum, ea vine indiferent de varsta.
5. Un trib de țigani din India petrece la înmormântare și ține doliu la botez
Tribul Satiyaa din India este alcătuit dintr-un grup de 24 de familii răspândite în statul Rajasthan. Acești oameni locuiesc în case improvizate pe marginea drumului, își câștigă existența și își câștigă existența din prostituție.
Refuză să se integreze în societate, au obiceiuri care sunt considerate ciudate, dar și un nou concept de moarte. Când cineva moare, oamenii din trib se vor îmbrăca haine noi și se vor pregăti pentru ceremonie.
Obișnuiam să conduc decedatul pe calea finală, dansând și bătând tobe. A urmat incinerarea cadavrului, care a durat câteva ore. Între timp, restul sărbătorește cu vin și dans.
Oamenii din tribul Satiyaa sărbătoresc moartea pentru că eliberează sufletul din închisoarea trupului, spre deosebire de nașterea, care este văzută ca întemnițarea sufletelor păcătoase de către zei.
4. Curiozități despre moarte – Crucificarea se practică în continuare
O metodă de execuție practicată în vremurile biblice, crucificarea nu a dispărut cu totul nici astăzi. Ea este încă practicată în Sudan și în Arabia Saudită, lumea musulmană aplicând cele mai brutale pedepse cu moartea. În anii 2000, mai mulți oameni au fost executați prin crucificare în Arabia Saudită (deși unii dintre ei au fost decapitați înainte).
De asemenea, codul penal din Sudan, bazat pe interpretarea guvernului a legii islamice, prevede și acum execuțiile urmate de crucificare. Crucificarea este o pedeapsă legală inclusiv în Emiratele Arabe Unite. Deci, lumea moderna are inca si o lume a eveului mediu.
3. În Indonezia, copiii morți sunt absorbiți de copaci
Locuitorii insulei Tana Toraja, din Indonezia, au o viziune deosebită asupra morții. Micile ritualuri funerare ale comunității urmează o tradiție veche de mii de ani. Pe insulă, înmormântările sunt evenimente importante și pot dura până la o săptămână. În acest timp, în centrul defunctului au loc diverse procesiuni.
Cu toate acestea, o atenție deosebită ar trebui acordată copiilor care mor înainte de a putea scrâșni din dinți. În mod tradițional, familia făcea o gaură în trunchiul copacului și punea corpul copilului în el. Încet planta crește în jurul tulpinii și o absoarbe, făcând-o „una cu natura”.
2. Cel mai mare cimitir în aer liber este pe Everest
Drumul spre vârful Everest este extrem de periculos. Frigul, nivelul scăzut de oxigen, accidentele și avalanșele sunt pericole care-i pândesc la tot pasul pe cei care se încumetă să urce spre vârf si totusi in fiecare an, diversi turisti incearca sa cucereasca varful Everest.
Unii reușesc să se ferească de ele și ajung acolo unde-și doresc, alții – din păcate – nu sunt atât de norocoși. Astfel, drumul spre vârf este presărat de cadavrele înghețate ale tuturor temerarilor care și-au găsit sfârșitul încercând să-și depășească limitele.
1. Curiozități despre moarte – Un motan din SUA a prezis 50 de morți
Se știe că animalele au un al șaselea simț când vine vorba despre moarte. Un caz celebru este cel al motanului Oscar, al cărui instinct nu dădea niciodată greș. La un centru de bătrâni din statul american Rhode Island a reușit să prezică moartea a 50 de persoane într-un interval de 5 ani.
De obicei antisocial, Oscar își schimba brusc comportamentul atunci când simțea moartea, lipindu-se de cei care urmau își dea sfârșitul și petrecând în apropierea lor utimele ore de viață.
Dacă nu era lăsat să intre într-un salon, motanul zgâria și mieuna la ușă până cineva îi deschidea. Dându-și seama de extraordinara abilitate a motanului, asistentele obișnuiau să-l pună pe patul unei persoane pe care o credeau muribundă. De multe ori, motanul părăsea patul și își alegea brusc un alt „tovarăș”.