Probleme cu o casă dezordonată?
Fie că iți place sau nu, curățenia este mai mult decât un simplu capriciu al personalității. Iți poti da seama de cineva doar uitându-te la modul în care spală vasele și unde își păstrează hainele.
Acordând mai multă atenție modului în care organizezi spațiul din jurul tău, poți afla mai multe despre personalitatea ta. Același lucru funcționează și pentru alte persoane. Dacă vrei să descoperi o persoana pe care ai cunoscut-o, fă-i o vizită acasă.
Considerăm că este întotdeauna util să învățăm ceva nou despre noi și despre ceilalți oameni. Iată deci câteva dintre cele mai populare obiceiuri de zi cu zi pe care le au oamenii și trăsăturile psihologice pe care le dezvăluie.
1. Toate lucrurile lor inutile sunt ascunse în sertare, dulapuri și cutii.
La prima vedere, apartamentul sau camera lor ar putea părea perfectă: o podea curată, cărți aranjate într-un mod îngrijit, tapet adecvat … Dar odată ce arunci o privire în interiorul unui sertar de bucătărie sau a unui raft din dulap, este posibil să vezi foarfece sau pixuri rupte, cărți de credit vechi sau haine mototolite.
Modul în care arată ceva este important pentru noi toți și cu atât mai mult pentru persoanele cu un tip de personalitate dramatic. Le place să arate cele mai bune părți ale personalității lor și fac multe lucruri în primul rând pentru a-i impresiona pe ceilalți.
Este mai ușor pentru acești oameni să ascundă toate lucrurile vechi și inutile în loc să scape de ele sau să le rezolve. Adesea, este mai important pentru ei să-și facă locul să pară atractiv decât să-l facă curat.
Probleme ascunse pe care le poate dezvălui o casă dezordonată. E greu sa fi ordonat si mai usor sa fi dezordonat, dar fiecare are consecinte
2. Nu exista vreo urmă de renovare
Unii oameni petrec ani de zile trăind într-un apartament cu un robinet care curge, tapet vechi și țin lucrurile în cutii pentru a nu cheltui bani în plus pe lucruri noi.
De multe ori își tratează locul ca fiind temporar: de parcă intenționează să se mute într-un oraș diferit, să găsească un loc de muncă în străinătate, să primească o ipotecă sau doar să aștepte ca viața lor să se schimbe cumva.
Dar uneori, ei pot locui în acest loc „temporar” timp de zeci de ani. Din punct de vedere psihologic, acești oameni sunt înclinați să trăiască în viitor și să-l vadă roz. Tratează prezentul ca pe un disconfort temporar pe care trebuie doar să-l tolereze.
Pe de altă parte, de multe ori nu au niciun plan solid – acești oameni sunt obișnuiți să trăiască așa și speră în mod constant la un ajutor extern care să le schimbe situația.
3. Au un spațiu de lucru dezordonat.
Spațiul de lucru este unul dintre cele mai interesante locuri din apartament din punct de vedere psihologic. Unii oameni sortează totul în dosare și pun aceste dosare pe rafturi. Alții amestecă totul. Toate hârtiile, pixurile, farfuriile, creioanele, laptopurile: aceste lucruri ocupă spațiu și sunt acoperite cu praf. Acest lucru poate indica stimă de sine ridicată și imaturitate.
Chiar dacă biroul tau este dezordonat, poti lucra în mod activ acolo și poți găsi cu ușurință orice ai nevoie. Nu este neapărat un lucru rău. Foarte des, un birou dezordonat este un indicator al unei personalități creative și inventive.
Dacă trebuie să faci adesea alte lucruri în afară de tastare (de exemplu, faci ceva manual, desenezi sau altceva), există o mare probabilitate ca locul de muncă să nu pară foarte curat. Dar, pe de altă parte, este probabil să ai adesea idei neobișnuite și creative. Alte probleme cu o casă dezordonată care pot apărea!
4. Au chiuveta plină de vase, coș de rufe sau coșul de gunoi
Foarte puțini oameni pot spune că adoră curățenia. Dar unii oameni o urăsc atât de mult încât de fapt devine înfricoșătoare: colectează tot gunoiul pe balconul lor în timpul iernii sau pun toate vasele murdare în chiuvetă până își dau seama că nu mai au vase curate.
Procrastinarea (amanarea) este o problemă cu care mulți oameni trebuie să se confrunte. Apare adesea în sarcinile fiecaruia de zi cu zi. Și se pare că este mult mai logic să faci puțină muncă în mod regulat, în loc să faci multa. De fapt, oamenii folosesc scuze de genul „Mi-e lene”, „Nu am timp acum” sau „O voi face mâine”.
Dacă ai observat că uneori amâni, încearca să începeți cu lucruri mici. Spala vasele imediat după ce mânanci, du gunoiul în fiecare zi – aceasta formează obiceiul sănătos de a face totul la timp. Vei avea nevoie de acest obicei în părți mai importante ale vieții tale, cum ar fi munca sau relațiile cu alte persoane.
5. Ai senzația că nimeni nu locuiește acolo
Unele case ale oamenilor arată că sunt folosite doar pentru somn. Este posibil ca locul să fie curat, să aibă foarte puțin mobilier și aproape fără vase. Uneori nici măcar nu au aragaz, frigider sau alte lucruri necesare. Aceste apartamente sunt populare printre studenții care petrec foarte puțin timp în ele.
Cu toate acestea, cu cât o persoană îmbătrânește, cu atât își doreste mai mult confort și ordine în viața ei. Dacă locul pare gol, dar persoana petrece mult timp acolo, poate indica unele probleme psihologice. Una dintre acestea este imaturitatea: persoana adultă așteaptă în continuare să apară cineva și să facă locul confortabil pentru ea. Acesti oameni cred că vor găsi un partener care va veni și va face apartamentul confortabil.
6. Lasă resturi în bucătărie
Se presupune că bucătăria este cel mai curat loc din casă, deoarece aici mâncăm și gătim. Petele de ulei și grăsime, resturile, petele de cafea și ceai invechit in pahare – toate aceste lucruri nu fac doar ca locul să arate rău, ci poate fi, de asemenea, periculos pentru sănătatea noastră.
Chiar și persoanele cărora nu le place foarte mult curățenia încearcă să mențină bucătăria curată doar pentru a se simti în siguranță. Cu toate acestea, există oameni care se simt bine cu o bucătărie murdară.
Și uneori problema nu este doar lenea. Multe studii demonstrează că, curățarea casei este rareori unul dintre semnele depresiei. Oamenii pur și simplu nu au energie pentru a-și menține casa curată, nu simt că este importantă și, foarte probabil, nu se apreciază suficient – nu cred că merită să trăiască într-un loc curat. Pe de altă parte, s-a dovedit că curățarea regulată îmbunătățesc starea de spirit și ajută la combaterea simptomelor depresiei.
7. Au o baie murdară
Reclamele cu șampon arată de obicei baia ca un loc unde poți uita de toate problemele tale și te poți relaxa complet. Și este adevărat: o baie fierbinte sau un duș rece au un efect uriaș asupra modului în care ne simțim. Mirosurile diferite ne pot trezi, iar sărurile și uleiurile esențiale pot îmbunătăți starea pielii și funcția organelor interne.
O singură privire in baie este suficientă pentru a spune cât de mult îi pasă proprietarului, nu numai despre corpul lui, ci și despre confortul lui psihologic.
O baie curată este un indicator al faptului că este folosită în mod regulat. Geluri de duș, uleiuri diferite, pastă de dinți de înaltă calitate, creme de față și loțiune pentru corp – toate aceste lucruri înseamnă că acestei persoane îi pasă de sine.
Dacă singurul lucru din baie este un aparat de ras cu niște spumă uscată pe el sau o bucată de săpun, nu înseamnă că persoana este deprimată. Înseamnă doar că persoana este într-adevăr stresată și nu are prea mult timp să-i pese de cum arată.
8. Au prea multe lucruri
Unora le este foarte greu să-și ia rămas bun de la lucrurile pe care le iubesc. Probabil că ați văzut aceste apartamente: seturi de ceai pe care nimeni nu le folosește, mobilier vechi așezat pe balcon, o bicicletă veche pe care nimeni nu a folosit-o de mult timp și alte lucruri inutile.
În cel mai bun caz, acest comportament este un semn a unei personalități conservatoare: nu vor să schimbe modul în care sunt lucrurile și încearcă să se ascundă de aceste schimbări. Cel mai rău scenariu este atunci când o persoană are tendința de a aduce în mod constant lucruri inutile acasă.
Acesta este un semn de comportament compulsiv și nevroză. Acești oameni pur și simplu nu se pot opri din adunat. Ști prieteni care au probleme cu o casă dezordonată? atunci spune-le sfatul de mai jos!
Bonus: Spațiul lor este prea curat
Există oameni cărora le place să-și curățe baia sau să-și aspire covorul în timpul liber. Desigur, nu este nimic în neregulă cu dorința de a trăi într-un spațiu curat, cu toate acestea, dacă o persoană acordă prea multă atenție acestui lucru, poate indica unele probleme.
De obicei, acești oameni nu sunt fani ai oaspeților, deoarece pot deteriora ceva sau pot muta și perturba ordinea perfectă.
Acest comportament poate indica obiceiul de a te fixa asupra lucrurilor mărunte sau e înclinația spre perfecționism. Dacă un apartament este curățat în mod regulat din cauza fricii de germeni și murdărie, persoana are anxietate. Uneori, curățenia ajută la rezolvarea anxietății și ajută persoana să fie distrasă de gândurile neplăcute.
Numeroase studii au dovedit că, o curățenie regulată a apartamentului sau a casei și alte acțiuni simple de zi cu zi ne pot rezolva problemele de concentrare și ne pot face mai responsabili, mai fericiți și mai încrezători.
De cele mai multe ori cănd vedem ce am scris mai jos, ne găndim ca oamenii aceia au probleme cu o casă dezordonată dar realitatea este alta.