Reteaua de socializare Facebook a inceput sa fie parte din viata noastra in fiecare zi. Numarul utilizatorilor a depasit in Romania cu 14 milioane.
10. Facebook știe când dormi si cand te trezesti
Prin aplicația Facebook Messenger, cel care utilizeaza aplicatia poate ști când cineva a fost ultima dată activ în rețea. Intrigat de această functionalitate, programatorul Soren Louv-Jansen s-a gândit să studieze în amănunt aplicația. A facut corelații între ID-ul unui prieten și momentele când acesta a fost activ, a putut determina cu precizie când a fot treaz și când a dormit. Acum au la indemana si aplicatia whattup care este detinuta tot de compania Facebook.
9. Facebook iti vinde datele tale personale
Pare ireal si te gandesti ca nu fac asa ceva pentru ca ne asigura in policitile lor de utilizare dar nu este asa. Mastercard a cumparat de la Facebook date despre comportamentul online al utilizatorilor. Ținta este ca, folosind propriile baze de date și cele ale Facebook, să genereze tipare comportamentale ce pot fi folosite în scopuri de marketing. Si nu este singurul exemplu care arata ca facebook vinde datele tale. Atata vreme cat nu te afecteaza, nu pare deranjant, dar cand te gandesti la minciuna, mai poti avea incredere?
8. Facebook practică cenzura politică
În pofida misiunii, „o societate liberă și deschisă si libera exprimare”, Facebook s-a implicat direct în cenzura politică la nivel mondial chiar. Sunt multe exemple în acest sens, Facebook a blocat o pagină ce anunța un protest în Rusia, dupa locitiarea primita de la Moscova. Un alt exemplu a fost în China sau Donald Trump. Si multe altele!
7. Facebook știe despre tine mai multe decât iti poti imagina
„News feed” (fluxul de știri/actualități) este proiectat să te țină online daca se poate tot timpul. Pentru ca, sa construieasca despre tine un profil dcomplex, cu evolutie continu, în funcție de locurile pe care le accesezi, timpul pe care-l petreci uitându-te la un diverse si comentariile pe care le faci
Toate aceste lucruri le face ca apoi sa iti afiseze reclame pe gustul tau. In final, sa cumperi chiar daca poate nu ai nevoie de acel produs.
6. Daca esti singur, Facebook te face să te simti si mai singur
Facebook te tine la curent cu ce fac ceilalți, dar în același timp iti reaminte si tie, in calitate de utilizator ca iti lipseste ceva.
Acest lucru îi face pe mulți să se simtă oarecum excluși. Concluziile acestea au fost luate in urma unui studiu in care au participat 82 de utilizatori activi.
Cel mai șocant lucru in urma acestui studiu a fost că, stima de sine a început să intre în declin după doar două săptămâni de utilizare intensă a Facebook-ului.
5. Facebook influențează negativ pe cei ce au probleme cu alimentatia
Un studiu realizat cu 84 de studente de la Universitatea de Stat din Florida a dezvlatuit că femeile care petrec timp indelungat pe Facebook sunt predispuse să semnaleze tulburări de alimentație.
Un alt studiu, a scos la iveala că fetele care se uită frecvent la fotografiile altora pe Facebook devin nemulțumite de aspectul fizic si propriul corp.
Si totul se rezumă la faptul că Facebook ne face să ne comparăm cu ceilalți, cu ceea ce au si nu avem noi
4. Facebook – cutie de rezonanță ce îți amplifică propriile păreri și idei
Principalul scop al acestei retele de socializare este ca utilizatorii să petreacă pe platformă cât mai mult timp. Reușește cu ajutorul algoritmului care filtreaza tot conținutul pe care ți-l livrează apoi pe „wall”.
Problema cu această practică este următoarea: dacă, de exemplu, simpatizezi cu un partid de stânga, șansele să vezi avantajele pe care-l prezinta politicieni de dreapta sunt aproape 0. Același principiu funcționează și invers.
Rezultatul dezastruos al acestor filtre este că vei avea tendința să crezi că politicienii pe care-i simpatizezi au mai multă susținere decât in realitate. Facebook mai degraba dezbina oamenii decat sa-i uneasca.
3. Stie tot timpul unde te afli
Dacă folosești Facebook Messenger, cu siguranta nu ai dezactivat opțiunea de monitorizare a locului în care te afli. Dacă TU alegica Faceook să știe tot timpul unde te esti, nu este nici o problema. Dar dacă altcineva are posibilitatea sa știe unde ești si ce faci?
Poate sa fie cineva cu intentii rele care ar dori sa te urmareasca folosind Facebook Messenger? Un programator a cercetat în amănunt această problemă și a creat un plugin pentru browserul Chrome, denumit (Harta lui Marauder).
Numele face aluzie la o hartă pe care o avea personajul din filmul Jarry Potter în Hogwarts. Aplicația Marauder’s Map permitea obținerea coordonatelor exacte ale celor care foloseau Messenger.
In urma acestei dezvaluiri, Facebook a dezactivat funcția de distribuire a coordonatelor geografice din Messenger. Dar acest lucru nu este o dovada clara ca nu inregistreaza locatia utilizatorului
2. Folosirea Facebook-ului te face să te simți mai rău
Cu cât vei folosi mai mult Facebook, cu atât mai apasat si fara pace. Este dovedit că utilizarea intensă a rețelelor sociale este o cauza a multor probleme, inclusiv scăderea numărului de relații „reale”, din viața de zi cu zi.
Distribuirea continutului iti poate face uneori mai rau decat bine. Daca tu distribui ceva neplacut iar prietenii care te cunosc vad acest lucru, cu siguranta isi vor pierde increderea in tine. Ba mai mult, poti sa-i si pierzi. Activitatea de a da like continutului distribuit de altcineva, duce la inrautatirea starii mentale.
1. Recunoașterea fetei utilizatorului
Când un prieten „îți dă tag” adica etichetare într-o fotografie pe Facebook, acest lucru este stocat pe serverele lor. Facebook are algoritmi care analizează toate datele deja existente si cauta fotografii similare. Algoritmul este atat de avansat încât reteaua de socializare susține că are o rată de succes de 98% la identificarea feței.
O secventa din filmul Raportul minorităților, în care Tom Cruise se afla într-un magazin și se uită la manechine iar hainele se schimbă în funcție de datele stocate de magazin despre fiecare client. Intri in magazin, esti scanat la intrare. Algoritmul acceseaza baza de date si-ti recunoaste profilul. Acolo sunt date stocate despre tine. Ce mananci, cum te imbraci si cum te comporti.