5 lucruri fascinante care par minciuni groaznice, dar sunt 100% adevărate

Iti prezentam 5 lucruri fascinante cum nu ai mai vazut!

5. Universitatea Oxford este mai veche decât civilizația aztecă

Universitatea Oxford este mai veche decât civilizația aztecă

Civilizația aztecă a apărut în secolul XIII, în zona Mexicului zilelor noastre. Aztecii au pus la punct un calendar foarte complex, aveau un sistem de educație avansat, însă nu au descoperit metalurgia și practicau sacrificiile umane. Fără arme de metal nu au avut nicio șansă în fața invadatorilor spanioli conduși de Hernan Cortes, care le-au cucerit capitala – în 1521.

Pare incredibil, dar Universitatea Oxford, unde au studiat oameni celebri,  și inventatorul internetului, Tim Berners-Lee, e mai veche decât civilizația aztecilor cu un secol.

Faimoasa instituție de învățământ a fost fondată în anul 1096, pe când strămoșii aztecilor erau doar niște triburi nomade din zona de nord a Mexicului. La venerabila vârstă de 920 de ani, Universitatea Oxford este ceai mai veche școală de limbă engleză încă funcțională.

4. Lucruri fascinante – Cascade subacvatice

Lucruri fascinante - Cascade subacvatice

Pare absurd să cauți cascade în adâncuri dar exista. Cea mai mare cascadă din lume se găsește sub apă. Se numește Strâmtoarea Danemarcei și se găsește între Groenlanda și Islanda. Cascadele din adâncuri se formează astfel: atunci când apa mai rece se lovește de un șuvoi de apă mai caldă, apa mai rece rămâne sub volumul de apă caldă, pentru că este mai densă.

Prin aceasta stramtoare trece mult mai multă apă decât prin Niagara, cea mai mare cascadă de suprafață. În fiecare secundă, se „strecoară” echivalentul a 2.000 de cascade Niagara, atunci când această celebră splendoare a naturii este la volumul maxim.

3. În vid, metalele pot fi sudate fără căldură

În vid, metalele pot fi sudate fără căldură

În mod normal, ca să sudăm două bucăți de metal, acestea trebuie topite la îmbinare, la temperaturi foarte mari. Însă, într-un loc fără oxigen (în vid sau în spațiu) se pot suda fără căldură, iar procedeul se numește sudură la rece.

Atunci când o bară de metal se găsește într-un loc cu oxigen, un strat protector de oxid o înfășoară și îi ține atomii strâns legați între ei.

Când bucata de metal fără acest strat se găsește într-un mediu fără oxigen și intră în contact cu o bucată de metal similar, atomii celor două obiecte se combină, comportându-se de parcă ar face parte din același material

1. Romanii făceau gargară cu urină

Romanii făceau gargară cu urină

Urina conține o substanță numită uree. Când fermentează, aceasta se transformă în amoniac. Amoniacul este deseori folosit  în viața de zi cu zi, mai ales în produsele pentru curățenie. Din același motiv, urina a fost folosită timp de sute de ani la spălarea sau curățirea hainelor, oricât de scârbos pare.

Ei bine, romanii au dus acest obicei un pic mai departe. Ei foloseau urina ca apă de gură. Chiar dacă este evident că trebuie să fi avut un gust oribil, amoniacul din urină acționa ca înălbitor și dădea strălucire dinților.

0 0 votat
Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile