Cui nu-i place să călătorească? Chiar dacă este doar pentru un weekend, poti vedea orașe noi și peisaje uimitoare, experimentezi un stil de viață complet diferit și încerci bucătării neobișnuite.
Cu toate acestea, mancarea neobisnuita nu este întotdeauna asociata cu amintirile plăcute. La urma urmei, consumul unor alimente exotice poate fi foarte periculos.
Pentru a te asigura că nu iti risti propria sănătate, iti prezentăm o lista cu 10 alimente exotice de care ar trebui sa stai departe.
Fugu – Japonia
Oamenii numesc această delicatesă făcută din peste balon cu tepi „ruletă japoneză” și au motive întemeiate să o facă. Peștele conține cantități letale de tetrodotoxină care poate fi letală în multe cazuri.
În timpul gatirii se reduce din cantitatea de substanță otrăvitoare la un nivel acceptabil, dar si asa limba ta va deveni ușor amorțită dacă gusti peștele.
Doar bucătarii autorizați care au trecut printr-o pregătire riguroasă au voie să pregătească fugu deoarece, trebuie să își asume responsabilitatea pentru viața oamenilor. Cu toate acestea, acest lucru nu îi împiedică pe turiști să cumpere această celebră delicatesă.
Pește Scorpion – Oceanele Pacific și Atlantic
Fanii mâncărilor exotice visează să încerce feluri de mâncare din pește scorpion. Carnea de peste scorpion este renumită pentru gustul său moale și unic pe care unii oameni îl compară cu cel al homarului gătit.
Dar aripioarele acestui pește înțepător poartă venin otrăvitor. Doar un bucătar cu experiență îl poate pregăti corect. Din fericire, oamenii de știință au dezvoltat deja antidotul împotriva acestei otrăvi.
Scorpionii roșii trăiesc de-a lungul coastelor calde din Australia și Noua Zeelandă, iar unele specii din acesta pot fi găsite și în Marea Mediterană și Marea Neagră.
Carambola – Asia, America de Nord și Sud
Acest fruct frumos arată foarte apetisant. Mai mult, frunzele și florile carambolei sunt bine cunoscute pentru proprietățile lor vindecătoare uimitoare. Suculent si crocant, dar cu toate acestea, nu ar trebui să mănânci mai mult de câteva bucăți din el.
De fapt, fructele stelate conțin cantități mari de acid oxalic, care este dăunător persoanelor care suferă de boli de rinichi. Carambola are, de asemenea, o neurotoxină capabilă să provoace tulburări neurologice și halucinații.
Delicatese Exotice – Escamoles – Mexic
Escamolele sunt preparate din ouă ale furnicilor uriașe negre Liometopum care trăiesc în rădăcinile agavei din Mexic. Acest fel de mâncare neobișnuit are un gust de nuci, untos și cu textura brânzei de vaci.
Ouăle în sine sunt inofensive. Cu toate acestea, dacă sunt gătite necorespunzător, furnicile negre otrăvitoare pot ramane în delicatesa, ceea ce este periculos pentru sănătatea umană.
Cassava/Manioc – Africa, Caraibe, Asia și America de Sud
Când sunt pregătite corespunzător, rădăcinile de manioc au o aromă delicată și pot înlocui cartofii fierți. Este folosit în sosuri, ca umpluturi de desert, sau servit ca însoțitor la preparatele din carne. Cassava conține cantități mari de substanțe nutritive esențiale.
Cu toate acestea, dacă această rădăcină este preparată incorect, substanțele toxice (cum ar fi linamarina) nu sunt eliminate. Maniocul este un aliment foarte comun în Africa. Dar, deoarece aceste rădăcini au un conținut scăzut de aminoacizi, localnicii, care le consumă zilnic, suferă adesea de gușă endemică și pelagra.
„Brânză putredă” Casu Marzu – Italia
Această „capodoperă” sardină este realizată în mod tradițional din lapte de capră. Timp de câțiva ani, această brânză a fost produsă și vândută ilegal. Cu toate acestea, în 2010, această delicatesă a fost recunoscută ca parte a patrimoniului cultural din Sardinia.
Pentru a accelera procesul de fermentare, o specie specială de muște digeră grăsimile din brânză, oferind acestui fel de mâncare un gust și o finete deosebita. Oamenii au descris această brânză ca fiind periculoasă din două motive.
În primul rând, larvele chiar iti pot sări în ochi iar in al doilea rând, poți avea probleme gastro-intestinale dacă mânanci accidental o muscă.
Delicatese Exotice – Ackee – Jamaica
Ackee este un fruct asemănător cu para, originar din Africa. În Jamaica, fructul ackee este foarte popular. Pulpa acestuia este comestibilă și neotravitoare doar atunci când fructele sunt culese într-o perioadă strict definită. Fructele ackee necoapte sau prea coapte conțin o otravă.
Dacă este mâncat în mod necorespunzător, poate provoca boala jamaicană a vărsăturilor. Dar chiar și atunci când este complet copt, singura parte comestibilă este pulpa galbenă.
Delicatese Exotice – „Oul centenar” – China
Bucătarii chinezi nu se tem să experimenteze gusturile și aromele și au inventat un fel de mâncare extrem de neobișnuita și periculoasa numita „Oul centenar”. În mod tradițional, această delicatesă a fost făcută prin conservarea ouălor de pui sau de rață într-un amestec de sare, var și cenușă timp de 100 de zile.
Odată ce acest proces este complet, mancarea este gata de servit. Ouăle centenare au o textură translucidă, asemănătoare jeleului, cu o duhoare puternică de amoniac. Vei avea nevoie de un stomac puternic pentru a face față acestuia.
Stonefish – Oceanele Pacific și Indian
Peștele de piatră este cel mai otrăvitor pește descoperit. Doar atingerea acestui „monstru” poate provoca daune letale oamenilor. Peștii de piatră au vârfurile aripioarelor extrem de otrăvitoare.
Veninul lor provoacă dureri severe, posibil șoc, paralizie și moarte tisulară. Oamenii care au supraviețuit atacului acestui pește isi revin greu, in luni de zile. Cu toate acestea, acest pericol nu îi împiedică pe turiști să comande această delicatesă.
Delicatese Exotice – Rambutan – Asia de Sud-Est
Cu siguranță vei dori să încerci acest fruct colorat. Cu toate acestea, ar trebui să iti amintesti că fructele tropicale nu sunt întotdeauna bune pentru sănătate.
De fapt, rambutanul poate provoca alergii și chiar diaree la persoanele care nu l-au mâncat până acum. De aceea, localnicii recomandă să nu consume mai mult de 4-5 fructe odată.
Mai mult, rambutanul nu este potrivit pentru persoanele care suferă de ulcere gastrice, iar semințele sale sunt comestibile numai după o pregătire atentă.